När man seglar isjakt sitter man ned i någon form av farkost med medar. Det finns olika klasser av farkoster, både s.k. typade så att man kan tävla på lika villkor, och fria, ”byggarklasser”. Det är oklart hur länge man har seglat på detta vis, troligen längre än målningen från 1674 (redskapet undertill visar styranordningen).
Klassiska Isjakter
XV-jakten designades 1932 i Estland. Det är en strikt s.k. monotype klass, vilket innebär att den ser likadan ut idag som på 1930-talet, dock har man en del mer moderna material idag. Den har en rorsman och styrmed längst akterut och en gast längre fram som sköter skotningen. XV står för segelytan (15 kvm). Det tävlas internationellt i denna klass. En mindre variant är X-jakten (10 kvm) som det finns ett 20-tal jakter av, men som man sällan ser på isarna. Mer info på XV-jakternas hemsida och Facebooksida
DN-jakten är idag den internationellt största klassen. DN står för Detroit News som på 1930-talet utlyste en designtävling för isjakter. Den har 7 kvm segelyta och man seglar den liggande för att minimera luftmotståndet. Jakten styrs med en rorkult till frammeden. Den är lätt och seglar bra även i lätt vind. Jakten är designad för hastighet och det tävlas regelbundet nationellt och internationellt med DN-klassen. Mer info på www.dnsweden.se och www.facebook.com/groups/dnsweden
Följ med på tävlingssegling med DN-jakt
Moderna Isjakter
Isabellajakten konstruerades av svensken Bernd Stümer och har senare utvecklats av Bo Carlsson mfl i Södertälje. Konstruktionen utgår från idén att ”alla” skulle kunna bygga och segla isjakt. Den liknar DN-jakten men den använder windsurfingsegel. Det är en typisk byggarklass och den har många olika typer (se bild). Den genomgående idén är en triangel med en med i vartdera hörnet och windsurfingrigg. Den styrs med antingen en rorkult eller med fötterna till frammeden. Segelstorleken kan variera från 4 – 12 kvm. Klassen är populär i Sverige och utomlands. Man tävlar inte officiellt i denna klass. Mer info på Isabellajaktens hemsida.
Följ med på en tur med Isabellajakten
Ice-Optimist är, som framgår av namnet, isjaktens motsvarighet till Optimistjollen. Jakten har Optimistsegel som är lite över 3 kvm och kroppen är en miniversion av DN-jakten. Den riktar sig till juniorer och tävlingar hålls för ungdomar upp till 17 år. Mer info.
Klass III är en jakt utvecklad på 1990-talet från strandseglaren på hjul med samma namn. Den har drygt 7 kvm segel och väger ca 100 kg. Även i denna klass tävlas det internationellt. Mer info.
Blokart är en annan strandseglare som konstruerats i Nya Zeeland. Den är liten och lättransporterad med liten segelyta och kort bas. Säljs av Blokart Sweden
Antika isjakter
Nora från 1917 vårdas ömt av Thomas Olheden på Skraggen I Värtan, Djursholm. Jakten har 40 m2 segelyta, väger 1600 kg tom och har plats för åtta personer. Den seglar i farter upp emot 40 knop*. Nora har en egen Facebookgrupp där information för de som vill åka med Nora finns. På Skraggen förvaltas också andra antika jakter som Örnen, Svanen och Viking.
*Noras 40 knop motsvarar 74 km/t. Hastigheten på is mäts normalt inte i knop utan i kilometer i timmen. Detta är det gängse sättet att mäta farten för isjakter, skridskoseglare, kiteseglare m.fl. Det finns dock en del som hävdar att farten ska mätas i knop, eftersom det är båtarnas enhet, och att vattensport mäts i knop. Is är inget annat än fruset vatten!
På amerikanska östkusten finns ett antal bevarade antika jakter och dokumentation om dessa. Bl.a. denna skönhet med latinsegel som användes på medeltida båtar runt Medelhavet. Se till exempel denna länk.