2025 Grisslehamns Sportklubb 90 år
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Issegling

Issegling

Issegling är en fascinerade sport! Att segla vintertid är en upplevelse som allt fler ägnar sig åt. Det är en fantastisk upplevelse på våra isar som alltid bör ske tillsammans, det vill säga att man inte åker ensam. Grisslehamns Sportklubb driver därför en isseglingssektion för att inspirera och organisera issegling på främst Singöfjärden och andra isar i Roslagen då det är möjligt.

 

Sektionsansvarig

Bengt Gustavsson issegling@grisslehamnssportklubb.se
Bengt har mångårig vana av issegling inte minst från GMSS (Grisslehamns Motor- och seglingssällskap). Vi är glada att ha honom hos oss.

 

Information

Detta är den viktigaste funktionen – att ta vara på alla isseglares information om möjliga isar (tjocklek, snötäcke, råkar etc) och rapportera det till varandra så att vi kan åka säkert tillsammans.Vi behöver därför rapportörer runt Singöfjärden och närbelägna isar som är seglingsbara. Kan du vara en av dem? Rapportera till Issegling Grisslehamn, https://www.facebook.com/groups/grisslehamnissegling

 

Inspiration

GSK Isseglingssektion vill också få fler att uppleva och pröva på att segla på is. Klubben har en isjakt, Isabella-jakt och under vintern 2023 en tvåsistsig DN-jakt som medlemmarna kan använda och för prova-på seglingar.

 

Säkerhet Issegling måste ske under säkra förhållanden. Här är de viktigaste punkterna:

  • Isen beträds alltid på eget ansvar.
  • Segla ALDRIG ensam
  • Segla aldrig i mörker eller dimma
  • Segla aldrig på orekade isar
  • Ha ALLTID med dig isdubbar + kastlina samt ett ombyte kläder med dig eller i depå, underställ som inte suger åt sig vatten är att föredra
  • Flythjälp, bäst är en flytoverall typ Fladen om du åker jakt (OBS! Ej skoteroveraller utan flytelement de blir sänken när de vattenfylls)
  • Mobiltelefon, vattentät eller i vattentät plastpåse
  • Seglar du så ska hjälm användas, en godkänd skidhjälm duger
  • Finns andra isseglare i närheten, fråga efter kända farligheter.

Följ dessa väjningsregler när du isseglar så undviker du en kollision:

  • Seglare som har vinden in från vänster väjer för de som har vinden in från höger (Tips! märk bommen med grönt på högra sidan alt. Kitewing med grönt på uppsidan)
  • Seglare i lovart (närmast där vinden kommer från) väjer för den som är i lä
  • Seglare som hinner ikapp väjer.
  • Seglare som slår eller gippar väjer (dvs. se till att du kan slå eller gippa innan du gör det. Obs vanlig och farlig kollisionsrisk).
  • Undvik kollision i alla lägen: du behöver vara förberedd att kollision kan inträffa - även om du inte är väjningsskyldig så är du det "i sista stund".

Här finns länkar till intressanta sajter för isseglare:

Israpporter Facebook   

Köp och sälj issegling Facebook   

Stockholms isjaktsklubb Facebook    

Uppsala KF Issegling hemsida   

Uppsala KF Issegling Facebook     

DN-jakt hemsida    

Forum för IV-jakter   

Kitewingseglare Facebook

Forum för Isabellaseglare  

Isseglingsvarianter

Fler bilder (+8) >>
 

Issurfing

Här använder man windsurfingseglet på olika former av brädor, t.ex. skateboards eller surfingbrädor med medar. Gemensamt för alla dessa former är att man står på redskapet och hanterar windsurfingseglet för sin framfart. Brädorna kan se mycket olika ut. Det finns brädor/ice skateboards att köpa hos windsurfinghandlare och det är vanligt med egna konstruktioner/byggen

Skridskosegling

Skridskosegling är, som framgår av begreppet, segling i någon form med skridskor på fötterna. Så länge skridskor har funnits har man seglat med dem. De flesta som åkt skridskor har säkert njutit av att stå på skridskorna i medvind, eller på läns som seglarna säger, och kanske fällt ut jackan för att få bättre vindfång. Men detta fungerar bara i medvind. Vill man segla på skridskorna måste man ha segel som gör att man också kan segla snett emot vinden, eller kryssa. Det finns många varianter av segel för skridskoseglaren.  Det tävlas i alla nedan beskrivna former av skridskosegling. För mer information om detta och skridskosegling i allmänhet se

 

Draksegling

Den klassiska skridskoseglaren använder ett så kallat draksegel. Drakseglaren står i lä om sitt segel  (det vill säga man lutar sig mot vinden). Seglet får vara 8,8 m2 och skridskorna 200 mm höga. Drakseglet går som snabbast ca 90 km/h.

 

Vingsegling

Vingseglen är det snabbaste sättet att segla på skridskor och går över 100 km/h trots att segelytan vanligtvis endast är runt 4 m2. Seglet är aerodynamiskt utformat och fungerar som en flygplansvinge där seglaren står inuti seglet för att minimera luftmotståndet. Seglet består av en front i hårdplast och segelduk i den aktre delen. 

 

Kitesegling

Kitewing är en modern form av segel där man hänger i seglet och gärna med hängsele.  En mycket bekväm form som dessutom gör det är lätt att hoppa. Kitewingseglet kan användas med surfbrädor på vatten, skidor, skateboards, cykelkonstruktioner med mera.

 

Kitesegling är en draksegling med långa linor. Kitesegling kan som kitewingsegling göras med flera olika typer av redskap/farkoster. Är den snabbast växande isseglingskategorin

Isjaktssegling

När man seglar isjakt sitter man ned i någon form av farkost med medar. Det finns olika klasser av farkoster, både s.k. typade så att man kan tävla på lika villkor, och fria, ”byggarklasser”. Det är oklart hur länge man har seglat på detta vis, troligen längre än målningen från 1674 (redskapet undertill visar styranordningen).

 

Klassiska Isjakter

XV-jakten designades 1932 i Estland. Det är en strikt s.k. monotype klass, vilket innebär att den ser likadan ut idag som på 1930-talet, dock har man en del mer moderna material idag. Den har en rorsman och styrmed längst akterut och en gast längre fram som sköter skotningen. XV står för segelytan (15 kvm). Det tävlas internationellt i denna klass. En mindre variant är X-jakten (10 kvm) som det finns ett 20-tal jakter av, men som man sällan ser på isarna. Mer info på XV-jakternas hemsida och Facebooksida

 

DN-jakten är idag den internationellt största klassen. DN står för Detroit News som på 1930-talet utlyste en designtävling för isjakter. Den har 7 kvm segelyta och man seglar den liggande för att minimera luftmotståndet. Jakten styrs med en rorkult till frammeden. Den är lätt och seglar bra även i lätt vind. Jakten är designad för hastighet och det tävlas regelbundet nationellt och internationellt med DN-klassen. Mer info på www.dnsweden.se och www.facebook.com/groups/dnsweden

Följ med på tävlingssegling med DN-jakt

 

Moderna Isjakter

Isabellajakten konstruerades av svensken Bernd Stümer och har senare utvecklats av Bo Carlsson mfl i Södertälje. Konstruktionen utgår från idén att ”alla” skulle kunna bygga och segla isjakt. Den liknar DN-jakten men den använder windsurfingsegel. Det är en typisk byggarklass och den har många olika typer (se bild). Den genomgående idén är en triangel med en med i vartdera hörnet och windsurfingrigg. Den styrs med antingen en rorkult eller med fötterna till frammeden. Segelstorleken kan variera från 4 – 12 kvm. Klassen är populär i Sverige och utomlands. Man tävlar inte officiellt i denna klass. Mer info på Isabellajaktens hemsida.

Följ med på en tur med Isabellajakten

 

Ice-Optimist är, som framgår av namnet, isjaktens motsvarighet till Optimistjollen. Jakten har Optimistsegel som är lite över 3 kvm och kroppen är en miniversion av DN-jakten. Den riktar sig till juniorer och tävlingar hålls för ungdomar upp till 17 år. Mer info.

 

Klass III är en jakt utvecklad på 1990-talet från strandseglaren på hjul med samma namn. Den har drygt 7 kvm segel och väger ca 100 kg. Även i denna klass tävlas det internationellt. Mer info. 

 

Blokart är en annan strandseglare som konstruerats i Nya Zeeland. Den är liten och lättransporterad med liten segelyta och kort bas. Säljs av Blokart Sweden

 

Antika isjakter

Nora från 1917 vårdas ömt av Thomas Olheden på Skraggen I Värtan, Djursholm. Jakten har 40 m2 segelyta, väger 1600 kg tom och har plats för åtta personer. Den seglar i farter upp emot 40 knop*. Nora har en egen Facebookgrupp   där information för de som vill åka med Nora finns. På Skraggen förvaltas också andra antika jakter som Örnen, Svanen och Viking.

 

*Noras 40 knop motsvarar 74 km/t. Hastigheten på is mäts normalt inte i knop utan i kilometer i timmen. Detta är det gängse sättet att mäta farten för isjakter, skridskoseglare, kiteseglare m.fl. Det finns dock en del som hävdar att farten ska mätas i knop, eftersom det är båtarnas enhet, och att vattensport mäts i knop. Is är inget annat än fruset vatten!

 

På amerikanska östkusten finns ett antal bevarade antika jakter och dokumentation om dessa. Bl.a. denna skönhet med latinsegel som användes på medeltida båtar runt Medelhavet. Se till exempel denna länk.

 

 

 
Våra sponsorer
Annonsbild för gräsrotenAnnonsbild för gräsroten